De werkbank die ik in mijn werkplaats gemaakt heb is iets meer dan een meter hoog (102 cm). Dit is redelijk hoog, maar in de stuur sta ik graag te werken of of zit ik op een hoge kruk.Dit is wel zo fijn voor m'n rug. Het bijkomend voordeel is dat ik veel ruimte heb om gereedschap onder de werkbank te leggen.

werkbank

Eerst had ik mijn draaibank ook op de werkbank geplaatst, maar met het scheiden van de houtwerkplaats en de stofvrije werkplaats (metaal en andere werkzaamheden) kreeg ik meer ruimte in dit deel. Tegenwoordig staat de draaibank op een tafel die ik destijds bij de draaibank had gekregen.

Onder de werkbank heb ik een lage kast met schuifdeuren geplaatst. Hierin heb ik 6 hangmap lades gemonteerd waarin ik bodems heb gemaakt van 12mm betonplex. Zo heb ik lades met een binnehoogte van circa 6cm waarin ik een heleboel gereedschap voor de draaibank en freesbank kwijt kan. Ook berg ik hierin op meetgereedschap, ruimers, frezen, boren, etc.

In andere bakken die ik van oude meubelpanelen heb gemaakt heb ik al mijn andere gereedschap opgeborgen. Zo heb ik een bak voor steek en ringsleutels e.d., een bak voor boren, een bak voor de haakse slijper, een bak voor de multitool, etc..

Boven de werkbank heb ik een kabelgoot gemonteerd met op verschillende plekken stopcontacten. Als ik iets moet doen op de werkbank heb ik altijd de beschikking over voldoende stopcontacten en bovenop de kabelgoot kan ik veel spullen kwijt.

In 2017 heb ik via markplaats een tweedehands Myford draaibank gekocht. Voor het freeswerk maakte ik nog steeds gebruik van mijn kleine Unimat 3 machine, of spande ik een werkstuk in vierklauw of montageplaat en vlakte ik werkstukken op de draaibank. Zo heb ik de STUART H10 gebouwd volgens een beschrijving op internet. De wens was toch om een grotere freesmachine te kopen.

Hierbij heb ik lang gekeken naar een Optimill MH22V of Webeco F-1210 freesmachine. Uiteindelijk heb ik in september 2018 een Schaublin 13 vroege uitvoering via marktplaats kunnen kopen. Deze machine is wel wat groter, maar ik heb een drastisch besluit genomen voor de inrichting van de Werkplaats zodat ik deze machine toch kwijt kon.

Hiernaast een foto van de machine zoals ik hem kocht. Ik heb de geleidingen uit elkaar gehaald om deze helemaal schoon te maken. Hierbij kreeg ik hulp van een medelid van NVM Utrecht. Deze man is instrument maker en heeft veel ervaring met dergelijke machines. Dit heb ik met beide handen aangenomen.

De machine heb ik op twee kokers van 13cm geplaatst die ik op machine voeten heb geplaatst.

 

Op m'n vijftiende kocht ik van het geld dat ik had verdiend met mijn krantenwijk en mijn zaterdag- en vakantiebaan in ijzerwaren- en gereedschappenzaak van Kaam in Delfzijl mijn eerste draaibank(je) met freeskolom. De EMCO Unimat 3. De draaibank had ik gekocht voor het bouwen van stoommachines en voor onderdelen van mijn modelboten.

In 2016 kocht ik via markplaats een grotere draaibank. De Myford ML7. Met deze draaibank heb ik de  modelstoom hobby weer opgepakt. Op de foto staat deze Myford op een eigen onderstel. Eerrst stond hij bij mij op de werkbank, maar na het nemen van het besluit om een apparte omgeving te creeren  voor de houtbouw, kreeg ik meer ruime voor de machines. Zo is de werkbank weer beschikbaar voor andere dingen.

Maar met een draaibank alleen kun je niet veel. Naast de draaibank heb je ook beitels, meedraaiend center, een vierklauw, een snelwisselbeitelhouder, etc. nodig. Deze collectie heb ik langzamerhand steeds meer uit te breiden.

De spullen heb ik opgeruimd in een oude archiefkast waarbij ik dankbaar gebruik heb gemaakt van bestaande hangmaplades. De hangmaplades hebben randen aan de onderzijde waarop je een plaat hout op kunt neerleggen waarna je mooie opberglades hebt gekregen. Naast de spullen van de draaibank zit hier ook onderdelen van de freesbank, meetgereedschap, draadsnijgereedschap, ruimers en boren in opgeborgen.

Sinds we zijn verhuisd in 2012, heb ik ook de beschikking gekregen over meer klusruimte. Eerst werd de klusruimte vooral voor de werkzaamheden aan het huis gebruikt. Zo heb ik oa. de kast voor de bijkeuken en het konijnenhok in de werkplaats gemaakt.

Ik heb de beschikking over twee ruimtes; ik noem het de schone en de stoffige ruimte. Eerst werd de stoffige ruimte gebruikt voor het opslaan van allerlei spullen. Sinds ik mijn stoomhobby weer heb opgepakt, moest er ook ruimte komen voor een draaibank en weer later voor een freesbank. Uiteindelijk heb ik een ruimte gecreëerd voor het redelijk stofvrije werk en een ruimte voor de stoffige werk (houtbouw). Hieronder zijn panorame foto's van beide ruimtes gegeven die de status weergeven wanneer het redelijk opgeruimd is.

 

Op de losse kop van mijn Myford ML7 draaibank zit geen diepte meting. Iedere keer wanneer ik een gat op een specifieke diepte moest boren, moest ik in de weer met een meetklok en magneetstatief of moest ik gaan klungelen met een schuifmaat die "real time" de boordiepte in de gaten moest houden. Van een collega modelbouwer had ik een digitale liniaal gekregen die hij niet goed kon gebruiken. Ik zat al een tijdje te denken hoe deze te gaan gebruiken voor een boor diepte meting voor mijn losse kop. Na wat zitten te ontwerpen in OnShape had ik een ontwerp bedacht.

Vroeger soldeerde ik met de kleine campinggaz brander van mijn vader. Nu ik bezig ben met het grotere werk, heb ik mij een aantal branders aangeschaft.

Eerst had ik een brander gekocht bij de HBM. Een prima brander die voor vele doeleinden bruikbaar is. Handig is dat er een handel op zit waarmee de gaskraan verder open gezet kan worden om een krachtigere vlam te krijgen. Ik kon echter geen andere branderkoppen op het handvat krijgen.

Voor het solderen van stoomketels, heb ik een handvat en met een aantal grote branders aangeschaft. In het koper van de ketel moest zoveel hitte worden gestopt, en deze hitte straalt snel naar de omgeving, waardoor de kleine brander niet voldoende was. Daarna heb ik nog wat andere branderkoppen aangeschaft voor wat kleiner werk. Hieronder een lijst van branders:

  • Handvat Pro 86
  • Puntbrander 872001 (10mm, 0,75kW)
  • Standaardbrander 394002 (17mm, 1,2kW)
  • Brander met grote capaciteit 294202 32mm, 26kW)
  • Brander met grote capaciteit 294302 35mm, 43,5kW)
  • Brander met grote capaciteit 294402 50mm, 86kW)

 

Voor het solderen heb ik een aantal hittevaste stenen gekocht. Hiervan bouw ik als het ware een oventje om de ketel heen om zoveel mogelijk warmte vast te houden.

Bij de verbouwing van mijn huis in Amsterdam heb ik veel gebruik gemaakt van een oude cirkelzaag machine. Met een aantal slimme hulpmiddelen heb ik met deze machine behoorlijk wat kunnen maken. De meest eenvoudige hulmiddel was een oud meubelpaneel met de oude parketvloer in het huis. Dit was redelijk vlak en de meubelpaneel was ook recht. Zo heb ik platen en dergelijke recht kunnen zagen. Een ander hulpmiddel is een tafel waar ik de machine onder kon hangen. Door ook nog een kruis te maken kon ik haaks afzagen.

Zo nu en dan maak ik ook mijn eigen gereedschap omdat het goedkoper, niet (meer) te koop is en soms ook leuk is om te maken.  

verdeelplaat

Voor mijn Unimat 3 heb ik een verdeelapparaat met 1 verdeelschijf met 24 posities. Om 5 gaatjes te boren in de cilinder van de Stuart H10 kon ik hiermee niet de juiste verdeling maken. Om dit probleem op te lossen heb ik een verdeelschijf gemaakt met 30 posities. Hiervoor kon ik terecht bij een collega. Een avondje klussn, en dan heb je ook wat. Er staan nog twee verdeelschijven op het programma voor 36 en 40 posities.