
De Brutus is een zogenaamde zand locomotief voor spoor 5” en is gebaseerd op een ontwerp van de Gea, een zandlocomotief voor spoor 3,5”.
In de jaren 80-82 van de vorige eeuw is in de Modelbouwer, het clubblad van de Nederlandse Vereniging Modelbouwers (NVM), door Dhr. Vos een beschrijving gegeven van bouw van de smalspoorloc "Gea" naar het model van de "Gezina". Het oorspronkelijk ontwerp en de beschrijving in de Modelbouwer betreft een locomotief voor spoor 3½". Het is een model gebaseerd op verschillende zandtreinlocomotieven, waaronder een locomotief van Orenstein & Koppel (O&K).
Na een eerste ontwerp in OnShape ben ik in 2021 begonnen met de bouw van deze locomotief.
Voor de activiteiten met betrekking tot model stoommachines heb ik de website stoomcreatie.nl gemaakt. Hier zijn ook bouwbeschrijvingen van mij te vinden.

Samen met mijn zoon Floris ben ik in 2019 begonnen met de bouw van een spoor 1 locomotief, de LTM30 naar het ontwerp van Pim van Schaik. Nu in 2025 begint hij redelijk af te komen. Het was fantastisch te zien hoe Floris enthousiast is.
In mijn jeugd kwam ik al op jonge leeftijd, Toen ik een jaar of 10 was, kwam ik in aanraking met modelbouw. Oude buren, waar we nog altijd contact mee hadden, waren aan de slag gegaan met het bouwen van de Smit Rotterdam. Dat leek mij ook wel wat en op een vakantie mocht ik een klein bootje hebben als bouwpakket. Dit was de Carina van Graupner. Samen met mijn vader ben ik deze boot toen aan het bouwen geweest.
Dat was het begin. Nadat de Carina af was, en ik hiermee in de gracht bij ons op de hoek voer, heb ik nog veel meer boten gebouwd. Boten vanuit een bouwpakket en boten vanaf een tekening. Als bouwpakket, maar ook van een tekening af. Het laatste schip dat ik heb gebouwd was de Cullamix. Een sleepboot die op de Thames heeft gevaren. Het model had een lengte van circa 1 meter en was loodzwaar. Hieronder foto's van deze sleepboot zoals ik dit op internet heb gevonden (bron: https://twitter.com/liquid_highway1/status/1120023468987301888/photo/4)
Daarnaast werd ik ook actief in het bouwen van stoommachines. Zowel in de boeken die ik van de bibliotheek leende als bij de bezoeken aan Nienoord kwam ik in aanraking met stoommachines. Al die bewegende mechanieken en de geur van stoom met steenkool vond ik fantastisch. Ik wou ook een stoommachine maken. Hiervoor kocht ik, toen ik een jaar of 16 was, mijn eerste draaibank(je). Van mijn met kranten rondbrengen en helpen in de ijzerwinkel verdiende geld kocht ik het draaibankje. Het was de Unimat 3. Langzamerhand kocht ik er ook de losse onderdelen bij het draaibankje waaronder de freeskolom. Met dit draaibankje heb ik veel gedaan, maar een echte stoommachine zat er toen niet in. Dit met name omdat ik het lastig vond om aan materialen te komen. Uiteindelijk heb ik een kleine oscilerende stoommachine gebouwd die alleen op lucht heeft gelopen.
Tegenwoordig, 2020, heb ik de beschikking over een grotere werkplaats met grotere machines. Je kunt hier meer informatie over vinden op deze zite bij werkplaats.. Hier heb ik het bouwen van stoommachines weer opgepakt. Ik heb me aangesloten bij drie veschillende modelbouwclubs. Bij deze verenigingen laat ik mijn bouwwerken zien en kan ik vragen stellen als ik het niet (zeker) weet of als ik materiaal nodig heb. Mijn werkstukken kun je vinden op deze site bij stoom.
De basis voor deze stationaire stoominstallatie is de Stuart H10 stoommachine en een vertikale ketel geschikt om met kolen te stoken (de Hephanistos). Beiden zijn door mij gebouwd. De Stuart H10 op basis van een gietstukkenset en de Hephanistos van een tekening afgeleid van een bestaande tekening, de Vulcanus, en ruwe materialen.
Om tot een werkende installatie te komen moesten er nog voedingspompen, een waterbak, oliepomp en nog andere kleine onderdelen gemaakt worden. De bedoeling is om hier nog een generator bij te bouwen. Een impressie is hieronder te vinden.
Geinspireerd door de vele bezoeken aan landgoed Nienoord met de vaardagen en stoomdagen wou ik graag ook een stoommachine maken. De eerste stoommachine die ik heb gemaakt was een oscillerende vertical eencilinder stoommachine. Hiervan heeft een ontwerp gestaan in De Modelbouwer, het verenigingsblad van de Nederlandse Vereniging Modelbouwers. De machine heeft uiteindelijk gelopen op lucht.
De machine heb ik gemaakt toen ik een jaar of 15 was. Op die leeftijd had ik een Unimat 3 gekocht, en op de LTS kon ik ook nog wel eens gebruik maken van een draaibank. Via school, maar ook via andere kanalen kwam ik aan de materialen.
De zuiger heeft een diameter van 10mm en de slag bedraagt circa 30 mm. Het vliegwiel is vrij klein met een diameter van 40mm.

Het plan was om de SS220/NS8500 locomotief te bouwen voor spoor 5". Het is een 3 assige locomotief zonder tender oorspronkelijk van de StaatsSpoorwegen en later de Nederlandse Spoorwegen. Wat ik mooi vindt aan deze locomotief zijn de wat grotere wielen.
Een eerste ontwerp van deze locomotief heb ik in OnShape getekend. Echter ik liep tegen teveel vragen aan waardoor ik besloot eerst de Brutus te gaan bouwen.
Voor het ontwerpen en maken van mijn werkstukken maak ik natuurlijk veel gebruik van informatie uit boeken en van internet. Daarnaast ben ik lid geworden van verenigingen en leert zo nu en dan meer mensen kennen. Hier heb ik opgenomen waar ik mijn kennis, naast het gexonde verstand, vandaan heb gehaald. Dit was niet altijd even makkelijk. Dit omdat, hoe goed bedoeld ook, er soms tegenstrijdige adviezen kwamen. Vandaar dat het altijd goed is je gezonde verstand te blijven gebruiken en soms moet je ook wel eens je eigen ideen volgen. Soms pak het goed uit en soms leer je er ontzettend veel van.