Recepten

In mijn studententijd ben ik meer gaan koken. Aangespoord door anderen ben ik aan het experimenteren gegaan met allerlei gerechten. Met name pastagerechten kwamen regelmatig voorbij.

In mijn eerste eigen huis heb ik voor een kleine effectieve keuken gezorgd met een redelijk fornuis en een goede oven. Ik ging ook meer uit kookboeken koken. Een van de favorieten is hierbij risotto.

Iets wat nog steeds boven aan de lekkernijenlijst staat. Niet alleen boven aan de lijst van mijzelf, maar ook dat van m’n vriendin en zoon.

Hier vindt je een deel van mijn favoriete recepten.

Dit is een beroemd gerecht van Sicilië uit de echte cucina povera (volkskeuken). De eerste keer dat we dit gerecht gemaakt hebben had ik bij de visboer heerlijk sardines gezien en er een kilootje van gekocht. Ze kosten bijna niks. Je kunt zelfs een zak met bevroren sardines van de visboer meenemen en thuis in de vriezer bewaren totdat je ze nodig hebt. De sardines kun je redelijk snel in wat stromend koud water laten ontdooien.
Hoewel het de eerste keer behoorlijk wat tijd koste om de sardines te fileren, is het eigenlijk een van onze favoriete recepten. Tegenwoordig gaat het fileren een stuk sneller en als het even kan laat ik de sardines fileren door de visboer. Zelfs Floris eet dit recept al met ons mee.
Het gerecht heeft een subtiel zoetje vanwege de uien en de rozijnen en pit door de pepertjes. Echt om je vingers bij op te eten.