Dit is een beroemd gerecht van Sicilië uit de echte cucina povera (volkskeuken). De eerste keer dat we dit gerecht gemaakt hebben had ik bij de visboer heerlijk sardines gezien en er een kilootje van gekocht. Ze kosten bijna niks. Je kunt zelfs een zak met bevroren sardines van de visboer meenemen en thuis in de vriezer bewaren totdat je ze nodig hebt. De sardines kun je redelijk snel in wat stromend koud water laten ontdooien.
Hoewel het de eerste keer behoorlijk wat tijd koste om de sardines te fileren, is het eigenlijk een van onze favoriete recepten. Tegenwoordig gaat het fileren een stuk sneller en als het even kan laat ik de sardines fileren door de visboer. Zelfs Floris eet dit recept al met ons mee.
Het gerecht heeft een subtiel zoetje vanwege de uien en de rozijnen en pit door de pepertjes. Echt om je vingers bij op te eten.
Benodigdheden
Je hebt nodig (voor 4 personen):- olijfolie
- 1 grote venkelknol, schoongemaakt, de groene topjes apart gehouden
- 2 kleine uien, fijngehakt
- 1 opgehoopte theelepel venkelzaad, fijngestampt
- Circa een halve verse Spaanse peper, naar smaak. fijngehakt
- 600 g sardines, geschubd, leeggehaald en gefileerd
- 70 g of 4 eetlepels pijnboompitten
- 20 g of 2 eetlepels rozijnen
- een wijnglas witte wijn
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- extra vierge olijfolie
- 450 g gedroogde bucatini, spaghetti of linguine
- de geraspte schil en het sap van 1 of 2 citroenen
Bereiding
Giet 6 eetlepels olijfolie in een pan en zet die op het vuur. Doe de venkel, uien, pepertjes en het venkelzaad in de pan en laat het 20 minuten met een deksel schuin op de pan heel zachtjes bakken, zonder dat de groenten al te veel verkleuren. Het is de bedoeling dat de venkel en de uitjes karamelliseren, waardoor ze een fantastische smaak krijgen.Doe de helft van de sardines, de pijnboompitten en de rozijnen erbij en roer alles goed door elkaar. Laat het mengsel zonder deksel l0 minuten op laag vuur staan en prak het regelmatig door elkaar, tot de sardines helemaal uit elkaar gevallen zijn en je een rijke basis hebt.
Giet er de wijn en een glas water bij, laat het koken tot de vloeistof tot de helft is ingekookt en zet het vuur laag, zodat de saus heel zachtjes pruttelt. Voeg zout en peper naar smaak toe en leg de rest van de sardinefiletjes naast elkaar, met het vel naar boven, op de saus en besprenkel ze met een beetje extra vierge olijfolie. Leg het deksel op de pan en zet het vuur laag, zodat de sardinefiletjes ongeveer tegelijk met de pasta gaar zijn na 7 tot 10 minuten. Doe niets meer aan de saus; niet roeren, alleen nog even op het vuur laten staan.
Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af wanneer die al dente is. Hussel de pasta door de saus en sprenkel er een beetje extra vierge olijfolie en een flinke kneep citroensap over. Strooi er wat fijngehakte venkeltopjes over.
Verdeel het gerecht over 4 borden en zorg er daarbij voor dat er flink wat van de dikke saus bovenop ligt. Strooi er nog wat venkeltopjes en geraspte citroenschil op en zet de borden direct op tafel.