In 2017 heb ik via markplaats een tweedehands Myford draaibank gekocht. Voor het freeswerk maakte ik nog steeds gebruik van mijn kleine Unimat 3 machine, of spande ik een werkstuk in vierklauw of montageplaat en vlakte ik werkstukken op de draaibank. De wens was toch om een grotere freesmachine te kopen.

Hierbij heb ik lang gekeken naar een Optimill MH22V of Webeco F-1210 freesmachine. Uiteindelijk heb ik in september 2018 een Schaublin 13 vroege uitvoering via marktplaats kunnen kopen. Deze machine is wel wat groter, maar ik heb een drastisch besluit genomen voor de inrichting van de Werkplaats zodat ik deze machine toch kwijt kon.

Sinds we zijn verhuisd in 2012, heb ik ook de beschikking gekregen over meer klusruimte. Eerst werd de klusruimte vooral voor de werkzaamheden aan het huis gebruikt. Zo heb ik de kast voor de bijkeuken in de werkplaats gemaakt, een konijnenhok en nog veel meer.

Ik heb de beschikking over twee ruimtes. Eerst werd de achterruimte gebruikt voor het opslaan van allerlei spullen. Sinds ik mijn stoomhobby weer heb opgepakt, moest er ook ruimte komen voor een draaibank en weer later voor de freesbank. Uiteindelijk heb ik een ruimte gecreëerd voor het redelijk stofvrije werk en een ruimte voor de houtbouw.

Bij de verbouwing van mijn huis in Amsterdam heb ik veel gebruik gemaakt van een oude cirkelzaag machine. Met een aantal slimme hulpmiddelen heb ik met deze machine behoorlijk wat kunnen maken. De meest eenvoudige hulmiddel was een oud meubelpaneel met de oude parketvloer in het huis. Dit was redelijk vlak en de meubelpaneel was ook recht. Zo heb ik platen en dergelijke recht kunnen zagen. Een ander hulpmiddel is een tafel waar ik de machine onder kon hangen. Door ook nog een kruis te maken kon ik haaks afzagen.

Zo nu en dan maak ik ook mijn eigen gereedschap omdat het goedkoper, niet (meer) te koop is en soms ook leuk is om te maken.  

Op m'n vijftiende kocht ik van het geld dat ik had verdiend met mijn krantenwijk en mijn zaterdag- en vakantiebaan in ijzerwaren- en gereedschappenzaak van Kaam in Delfzijl mijn eerste draaibank(je) met freeskolom. De EMCO Unimat 3. De draaibank had ik gekocht voor het bouwen van stoommachines en voor onderdelen van mijn modelboten.

In 2016 kocht ik via markplaats een grotere draaibank. De Myford ML7. Met deze draaibank heb ik de  modelstoom hobby weer opgepakt. Op de foto staat deze Myford op een eigen onderstel. Eerrst stond hij bij mij op de werkbank, maar na het nemen van het besluit om een apparte omgeving te creeren  voor de houtbouw, kreeg ik meer ruime voor de machines. Zo is de werkbank weer beschikbaar voor andere dingen.

Maar met een draaibank alleen kun je niet veel. Naast de draaibank heb je ook beitels, meedraaiend center, een vierklauw, een snelwisselbeitelhouder, etc. nodig. Deze collectie heb ik langzamerhand steeds meer uit te breiden.

De spullen heb ik opgeruimd in een oude archiefkast waarbij ik dankbaar gebruik heb gemaakt van bestaande hangmaplades. De hangmaplades hebben randen aan de onderzijde waarop je een plaat hout op kunt neerleggen waarna je mooie opberglades hebt gekregen. Naast de spullen van de draaibank zit hier ook onderdelen van de freesbank, meetgereedschap, draadsnijgereedschap, ruimers en boren in opgeborgen.

verdeelplaat

Voor mijn Unimat 3 heb ik een verdeelapparaat met 1 verdeelschijf met 24 posities. Om 5 gaatjes te boren in de cilinder van de Stuart H10 kon ik hiermee niet de juiste verdeling maken. Om dit probleem op te lossen heb ik een verdeelschijf gemaakt met 30 posities. Hiervoor kon ik terecht bij een collega. Een avondje klussn, en dan heb je ook wat. Er staan nog twee verdeelschijven op het programma voor 36 en 40 posities.

De werkbank die ik in mijn werkplaats gemaakt heb heeft een hoogte van c102 cm. Dit is redelijk hoog, maar voor mij niet te hoog. Al staande kan ik heerlijk werken aan mijn projecten. Voor het houtbewerken heb ik een verrijdbare werkbank gemaakt. Als er moet worden gezaagd, gefreest of iet sin elkaar moet worden gezet is een lagere werkbank beter. 

werkbank

Eerst had ik mijn draaibank ook op de werkbank geplaatst. Tegenwoordig heeft de draaibank een tafel op zichzelf gekregen. Ook de houtbewerkin gheb ik in de tussntijd namelijk naar een andere plek verbannen omdat hout en metaal niet goed samenging.

Onder de werkbank heb ik een lage kast met schuifdeuren geplaatst. Hierin heb ik 6 hangmap lades aangebracht waarin ik bodems heb gemaakt. Hierin leg ik alle gereedschap van draaibank, freesbank, meetgereedschap, ruimers, frezen, biren, etc.

In andere baken heb ik al mijn andere gereedschap neergelegd.

Boven de werkbank heb ik een kabelgoot gemonteerd met op verschillende plekken stopcontacten. Als ik iets moet doen op de werkbank heb ik altijd de beschikking over voldoende stopcontacten en bovenop de kabelgoot kan ik veel spullen kwijt.