In 2017 heb ik via markplaats een tweedehands Myford draaibank gekocht. Voor het freeswerk maakte ik nog steeds gebruik van mijn kleine Unimat 3 machine, of spande ik een werkstuk in vierklauw of montageplaat en vlakte ik werkstukken op de draaibank. Zo heb ik de STUART H10 gebouwd volgens een beschrijving op internet. De wens was toch om een grotere freesmachine te kopen.

Hierbij heb ik lang gekeken naar een Optimill MH22V of Webeco F-1210 freesmachine. Uiteindelijk heb ik in september 2018 een Schaublin 13 vroege uitvoering via marktplaats kunnen kopen. Deze machine is wel wat groter, maar ik heb een drastisch besluit genomen voor de inrichting van de Werkplaats zodat ik deze machine toch kwijt kon.

Hiernaast een foto van de machine zoals ik hem kocht. Ik heb de geleidingen uit elkaar gehaald om deze helemaal schoon te maken. Hierbij kreeg ik hulp van een medelid van NVM Utrecht. Deze man is instrument maker en heeft veel ervaring met dergelijke machines. Dit heb ik met beide handen aangenomen.

De machine heb ik op twee kokers van 13cm geplaatst die ik op machine voeten heb geplaatst.