In 2017 heb ik via markplaats een tweedehands Myford draaibank gekocht. Voor het freeswerk maakte ik nog steeds gebruik van mijn kleine Unimat 3 machine, of spande ik een werkstuk in vierklauw of montageplaat en vlakte ik werkstukken op de draaibank. Zo heb ik de STUART H10 gebouwd volgens een beschrijving op internet. De wens was toch om een grotere freesmachine te kopen.

Hierbij heb ik lang gekeken naar een Optimill MH22V of Webeco F-1210 freesmachine. Uiteindelijk heb ik in september 2018 een Schaublin 13 vroege uitvoering via marktplaats kunnen kopen. Deze machine is wel wat groter, maar ik heb een drastisch besluit genomen voor de inrichting van de Werkplaats zodat ik deze machine toch kwijt kon.

Hierboven een foto van de machine zoals ik hem kocht. Ik heb de geleidingen uit elkaar gehaald om deze helemaal schoon te maken. Ward van NVM Utrecht bood aan mij te helpen. Ward heeft veel ervaring met dergelijke machines vanuit zijn werk. Dit aanbod heb ik met beide handen aangepakt.

Opstelling

De machine heb ik op twee kokers van 13cm geplaatst. Deze kokers heb ik vervolgens op 4 machine voeten geplaatst die ik in hoogte kan verstellen en waarmee ik de machine waterpas en stabiel kon opstellen. Met de koker en de machinevoeten komt de machine ongeveer 20cm hoger te staan wat voor mij vanwege mijn lengte perfect is.

Besturing

Het in en uitschakelen van de freesbank is oorspronkelijk met een hendel die aan de bovenzijde zit zoals op onderstaande foto te zien is. Toen ik de machine kocht zat deze er al niet meer op.

In plaats daarvan was er een klein kastje met twee kleine knoppen aangebracht. Deze heb ik vervangen besturingskast met grotere bedien knoppen en bediening van licht en koelpomp.

DRO uitlezing

Voor de freesbank heb ik de beschikking gekregen over een Heidenain DRO uitlezing. Een klasieke uitvoering.