In mijn jeugd kwam ik al op jonge leeftijd, ik denk een jaar of 9, in aanraking met modelbouw. Oude buren waar we nog altijd contact mee hadden waren aan de slag gegaan met de Smit rotterdam. Dat leek mij ook wel wat en op een vakantie mocht ik een klein bootje hebben als bouwpakket. Samen met m'n vader ben ik deze boot toen aan het bouwen geweest.

Dat was het begin. Ik heb in mijn jeugd veel boten gebouwd. Als bouwpakket, maar ook van een tekening af.

Daarnaast werd ik ook actief in het bouwen van stoommachines. Zowel in de boeken die ik van de bibliotheek leende als bij de bezoeken aan Nienoord kwam ik in aanraking met stoommachines. Al die beweginegen en de geur van stoom met steenkool vond ik fantastisch. Ik wou ook een soommachine maken.

In 2009 zei ik tegen een collega dat ik het jaar er op mee zou gaan naar de Weissensee. Deze uitspraak heeft grote gevolgen gehad.

Als het een mooie winter was in Nederland wou ik nog wel eens mijn schaatsen uit het vet halen. Grote tochten was echter niet aan bij besteed, omdat al snel mijn voeten zeer begonnen te doen. Wel vond ik het mooi om die lekkere grote slagen te maken en dan over het ijs heen te Zwieren wink.

In september voor de volgende winter begon ik me een beetje te knijpen. Ik had tot dan toe niks aan de elfstedentocht aspiratie gedaan. Ik heb toen mijn oude mountainbike voorzien van een paar straatbanden en ben er stukjes mee gaan fietsen. In oktober ben ik begonnen met schaatsles om de techniek toch maar een flinke boost te geven.

Ik had het druk gehad op het werk met een project en had veel vrije dagen over. Ik heb de vrije dagen besteed aan veel sporten. In het begin kon ik het al geen rondje volhouden op de ijsbaan.

Ik ging ook op zoek naar een paar goede schaatsen. Omdat ik nogal brede voeten heb, waren standaard schaatsen niet een echte optie. Daarom ben ik bij Schrijvers ortopedie terecht gekomen die voor mij een paar mooie schaatsschoenen hebbben gemaakt. Met Sinterklaas had ik ze net gekregen. Hier moest het op gaan lukken.

Ik had de mazzel dat het een goede winter was dat jaar waardoor ik ook nog veel heb kunnen schaatsen op natuurijs voordat we naar de Weissensee vertrokken. Helaas voor mijn schaatsmaat leide dit toch een ernstige valpartij waardoor hij uitendelijk niet mee ging naar de Weissensee. Daarom ging ik met mn vriendin naar de Weissensee. Vol met energiedranken en helemaal klaar.

De eerste 120km ging het zeer voorspoedig. Daarna werd het moeilijker. Kramp, pijn in de voeten, (tegen)wind en het werd minder druk op de Weissensee. Menigmaal heb ik willen stoppen. Maar die dag stond stoppen niet in mijn woordenboek. Na uiteindelijk 10:50 uur heb ik er die dag over gedaan. 's Avonds  was mijn uitspraak: dit nooit weer. De volgende dag in de auto naar huis werden de plannen gemaakt voor het volgende jaar.

Tot nu toe heb ik de weissensee 4 maal geschaatst. Mijn snelste tijd voor de 200km is nu 9:30 uur.

Tegenwoordig schaats ik bij de SVU bij de trimmers. Hier zit ik mijn techniek te verbeteren en meer snelheid er in te krijgen. Om nog eens een betere tijd neer te zetten denk ik er aan om weer eens wat intensiever te trainen.

Nadat ik in 2010 de alternatieve elfstedentocht had gereden, had ik voor mijzelf besloten om mijn conditie te verbeteren en op peil te houden. Ik had toch tegen mezelf gezegd dat ik vaker de alterantieve zou willen gaan schaatsen met als doel om een betere tijd neer te zetten. In 2010 ben ik daarom serieuzer met fietsen verder gegaan.

Ik kocht mezelf een mooie oranje MEES Iris02 recefiets van de firma Fietsplezier in Amsterdam.

In 2013 heb ik daarnaast een mountainbike gekocht om ook in de winters wat te kunnen fietsen en om meer de bossen bij ons in de buurt in te kunnen trekken. In de buurt, Utrechtse Heuvelrug, hebben we een aantal toptracks van Nederland liggen waar je echt fantatastisch kunt fietsen.

Nu ben ik afwisselend te vinden op de racefiets of moutainbike om mijn hoofd lekker leeg te krijgen en om mijn conditie op pijl te houden. In de zomer neem ik zo nu en dan de racefiets om naar mijn werk te gaan. Eigenlijk net iets te kort, maar een fantastische combinatie van woon-werkverkeer en in beweging blijven.

In mijn marine tijd ben ik begonnen met zeilen. Door het halen van mijn Kielboot diploma liet ik zien enigszins te kunnen zeilen. De weekenden van Sailing experience die werden georganiseerd vanuit de Konklijke Marine Jacht Club (KMJC) deed ik ervaring op op een groter zeilschip op het Wad.

Regelmatig was ik aan het zeilen. Maar toen ik met een collega, tegenwoordiog een van mijn beste vrienden, de zeilregatta van Railsport ging meedoen, begon ik het zeilen echt te leren en het werd alsmaar leuker.

Intussen heb ik heel wat zeiltrips er op zitten op het Wad. In de boten van de KMJC, maar ook op platbodems. Ook ben ik met regelmaat te vinden op de Hollandia.

Ik heb meegedaan aan de 24 uur van Medemblik, de Zeilregatta van Railsport, de BrioRace.

Verder de tocht naat Lowestoft, vanuit Den Helder georganiseerd door de KMJC, en de oversteek van Nieuwpoort naar Londen waar we voor de tower bridge hebben aangelegd.