In mijn jeugd kwam ik al op jonge leeftijd, Toen ik een jaar of 10 was, kwam ik in aanraking met modelbouw. Oude buren, waar we nog altijd contact mee hadden, waren aan de slag gegaan met het bouwen van de Smit Rotterdam. Dat leek mij ook wel wat en op een vakantie mocht ik een klein bootje hebben als bouwpakket. Dit was de Carina van Graupner. Samen met mijn vader ben ik deze boot toen aan het bouwen geweest.

Dat was het begin. Nadat de Carina af was, en ik hiermee in de gracht bij ons op de hoek voer, heb ik nog veel meer boten gebouwd. Boten vanuit een bouwpakket en boten vanaf een tekening. Als bouwpakket, maar ook van een tekening af. Het laatste schip dat ik heb gebouwd was de Cullamix. Een sleepboot die op de Thames heeft gevaren. Het model had een lengte van circa 1 meter en was loodzwaar. Hieronder foto's van deze sleepboot zoals ik dit op internet heb gevonden (bron: https://twitter.com/liquid_highway1/status/1120023468987301888/photo/4)

Image

Daarnaast werd ik ook actief in het bouwen van stoommachines. Zowel in de boeken die ik van de bibliotheek leende als bij de bezoeken aan Nienoord kwam ik in aanraking met stoommachines. Al die bewegende mechanieken en de geur van stoom met steenkool vond ik fantastisch. Ik wou ook een stoommachine maken. Hiervoor kocht ik, toen ik een jaar of 16 was, mijn eerste draaibank(je). Van mijn met kranten rondbrengen en helpen in de ijzerwinkel verdiende geld kocht ik het draaibankje. Het was de Unimat 3. Langzamerhand kocht ik er ook de losse onderdelen bij het draaibankje waaronder de freeskolom. Met dit draaibankje heb ik veel gedaan, maar een echte stoommachine zat er toen niet in. Dit met name omdat ik het lastig vond om aan materialen te komen. Uiteindelijk heb ik een kleine oscilerende stoommachine gebouwd die alleen op lucht heeft gelopen.

Tegenwoordig, 2020, heb ik de beschikking over een grotere werkplaats met grotere machines. Je kunt hier meer informatie over vinden op deze zite bij werkplaats.. Hier heb ik het bouwen van stoommachines weer opgepakt. Ik heb me aangesloten bij drie veschillende modelbouwclubs. Bij deze verenigingen laat ik mijn bouwwerken zien en kan ik vragen stellen als ik het niet (zeker) weet of als ik materiaal nodig heb. Mijn werkstukken kun je vinden op deze site bij stoom.