Met het maken van de Hephanistos vertikale ketel en de H10 stoommachine moesten deze twee bouwwerken nog bij elkaar komen. De twee bouwwerken komen samen in de stationaire stoominstallatie. Hieronder is een impressie gegeven van de bedoeling. Het idee is om met de installatie elektrische energie op te wekken.

 

 

 

Naast de ketel en de stoommachine zijn er voor de installatie nog meer onderdelen nodig:

  • Een watervoorziening. Er komt een waterbak naast de ketel te staan met daarin een handpomp. Zo kan ik bij aanvang de ketel vol pompen met water en kan ik handmatig water bij de ketel inpompen wanneer dit tijdens het in bedrijf zijn nodig is.
  • Leidingwerk.
  • Smeertoestel. Voor het smeren van de stoommachine wordt een mechanische pomp aangebracht. Dit smeertoestel is wordt via een excentriek aangedreven.
  • Voedingswaterpomp. Om niet iedere keer met de handpomp het water te hoeven bijvullen, plaats ik een voedingspomp die via een excentriek wardt aangedreven in de installatie. Voor het regelen van de hoeveelheid water die naar de ketel wordt gepompt wordt een bypass geplaatst. De Bypass zorgt ervoor dat een deel van het water uit de voedingspomp weer terug in het reservoir wordt gepompt.
  • Excentriek. Om het smeertoestel en de voedingswaterpomp aan te drijven maak ik een opstelling die tussn de stoommachine en generatoor wordt geplaatst. Het is in feite een verlengd koppelstuk die misbruikt wordt door twee excentriek aandrijvingen.
  • Generator. De generator is een eigen ontwerp. Het ideee is een drie fasen spanning op te wekken. De rotor wordt hiervoor met een dc spanning gevoed zodat in de rotor een magneetveld wordt opgewekt.